Начало
Псориазисът може да се лекува с медикаменти
01.06.2006

Д-р Иванка Димитрова е лекар по вътрешни болести. Самата тя се разболява от псориазис след силен стрес. Прочита тонове медицинска литература за заболяването и в крайна сметка открива, че то поразените участъци при псориазис не бива да се третират с кортикостероиди, защото обострят болестта. Постепенно д-р Димитрова създава свой собствен метод на лечение на това доста разпространено заболяване.

Псориазисът е много разпространено заболяване, което засяга предимно кожата, лигавиците, ноктите, ставите, а също така може да се прояви и псориатрична алопеция (окапване на косата). Псориазисът засяга всички части на тялото. Тъй като кожните му форми са много, то и проявите на заболяването са различни: от ситен обрив до сквамозни плаки по цялото тяло, които с времето могат да се слеят и да покрият цялата кожа. В този случай се проявява и най-тежката кожна форма - еритродермия. Тя протича често с общо тежко състояние, завишена телесна температура, увеличени лимфни възли. Макар и по-рядко, но заболяването може също така да порази и лигавицата на очите, устните, ректума, половите органи, уретера.

Псориатричният артрит е най-тежката форма, от която страдат 15-20% от болните. Започва обикновено като артралгия (бързопреходни болки по ставите), а по-късно със зачервяване и отоци. Засяга най-често малките стави на пръстите на ръцете и краката, както и коленете, по-рядко и гръбначния стълб. Ако заболяването се лекува неправилно, то може да се стигне до деформация и анкелоза (неподвижност) на ставите.

При децата псориазисът се проявява в по-леки форми, но как ще се развие, от най-голямо значение е начинът на лечението. Тъй като детската кожа абсорбира по-бързо лекарствата, дори безобидни на пръв поглед като съдържащите салицилова киселина и ликатран, може да възпалят кожата и да създадат условия за допълнителни бактериални и гъбични инфекции.

Кортикостероидните мазила са абсолютно противопоказани, защото много бързо влошават състоянието на кожата при децата.

Заболяването е обект на дерматологията, но не е кожно заболяване и третирането на кожата локално не е правилно, тъй като най-предпочитаните кортикостероидни мазила имат добър ефект върху кожата и я заглаждат, но когато се ползват продължително време, ответната реакция е влошаване на състоянието, което се изразява в появата на тежки рецидиви, обхващащи цялата кожа до най-тежката форма - еритродермия.

Лечението ми изключва кортикостероидните препарати във всичките им форми. Изключва нагревки и морелечение. Състои се в прилагането на медикаменти от общата медицина, които не само че нямат странични действия, но и регулират и други органи и системи. Подобряват стойностите на кръвната захар, кръвното налягане и др.

Първите резултати се отчитат още в началото на лечението. Активността на процеса спира, т.е. кожата спира да се обрива, сърбежите постепенно отзвучават, започва обилно лющене и кожата изтънява и се успокоява. Постепенно заболяването отзвучава, като болният се явява на прегледи, за да регулирам лечението. Когато състоянието се стабилизира, спирам лечението.

Продължителността на лечението зависи от много фактори: формата и стадия на болестта, съпътстващите заболявания на болния, стриктността, с която провежда лечението, но най-много зависи от това колко дълго е прилагал кортикостероидно лечение преди това и дали е прилагал такова изобщо.

Изтегли оригиналната статия© 2005, Център за лечение на псориазис. Всички права запазени.
Продукт на Webfactory Bulgaria.